Én így csináltam volna.

Ha újszerűen szerettem volna segíteni Magyarország nyugdíjasain, és ukászba kapom, hogy rezsicsökkentően, akkor én így csináltam volna.

Állambácsiként jóvá irattam volna az összes nyugdíjas áram és gázszolgáltatónál vezetett számláján 4500-4500 Ft-ot.

Hiszen, minden adat rendelkezésre áll, (NAV adatbázis) ráadásul a gázt és az áramot is állami cég szolgáltatja. (Költség: némi gombnyomogatás)

Ennyi. Kész, egyszerű.

Nem árulok el különösebb titkot, nem így történt.

Kérlek, csak akkor olvas tovább, ha érdekel egy digitális középkori horror!

 

Az történt, hogy valaki kitalálta, hogy idén nem kapnak a nyugdíjasok pénz-ajándékot, hanem érjék be rezsicsökkentéssel. OK!

Kapják mindezt egy papír utalványon.

(Költségek: grafikai tervezés, nyomda, papír, boríték, posta, kézbesítés, papírszemét)

Én is megkaptam.

Két, nagyrészt kék színű, másolásbiztos (nyomdaköltség!) papír fecni.

Örülök a 9000 Ft-os ajándéknak. El is olvastam a használati utasítást, miszerint gáz és villanyszolgáltatási költségeim csökkentésére használhatom fel. Hurrá, köszönöm!

Most jön a horror rész.

A papír fecni kizárólag a postán, vagy a szolgáltatók ügyfélszolgálatán sárga csekk befizetésekor váltható be. Van rajta vonalkód, amiről nem tudom, hogy tartalmazza-e a személyes adataimat. Vajon ki és mnek fogja leolvasni, és ami teljesen érthetetlen, hogy minek hozzá egy sárga csekk.

Ha már középkor, lehetne rajta egy QR kód. Nincs.

Ugye tisztában vagytok vele, hogy a tranzakciós illeték néven létező csekk adót, azért vezették be pár éve, hogy…

Többek között ezért, én rég óta semmit sem fizetek már sárga csekken. Nem csak a csekkadó, de felvett készpénz is költségekkel jár.

 

Innentől részben személyes.

Rokkantként és nyugdíjasként menjek postára? És honnan lesz sárga csekkem?

Apukám kiderítette:

Nem kis kutatás árán, felhívta telefonon a két szolgáltatót. (a kutatásba az is beletartozott, hogy írt nekik e-mailt, amire nem válaszoltak) Közölték, hogy egyéni kérésre (telefonköltség) küldenek neki postán egy 9 ezer forintról szóló csekket (Költség: papír, nyomda, postaköltség, kézbesítés), amivel ha besétál a postára (az én esetemben ez egy kerekesszékes nyugdíjas, akinek 3 nappal előre be kell jelentenie, hogy valamelyik, jóesetben ingyen szolgáltató elfuvarozza a postára, majd némi várakozás után vissza, haza), akkor jóvá irathatja a szolgáltatónál.

Azt mondanom sem kell, hogy ezen is lehetne egy QR kód. (E-csekk.)

Hurrá.

Ennyi.

Egy svéd polgárnak elmagyarázni mindezt (ők azt tervezik, hogy teljesen megszüntetik a készpénzforgalmat) olyan, mintha a nagymamámnak próbálnám elmesélni, hogyan működik az interneten(?) az adathalászat(?) amivel ártatlan de megfertőzött(?) levelező szerverekről(?) hackerek(?) spammelnek(?) a kattintásvadász(?) oldalak(?) látogatottságának(na, ezt hátha megérti) növelése érdekében.

Bocs, Nagyi, Nagyon szeretlek, de erre nem vállalkozom.

Tény, hogy a QR kódot sem értené, de az legalább egy hasznos dolog.

 

Szóval, szerintem az, én hogyan csinálnám megoldás életszerűbb. (Kösz Ákos, és Zsolt)

 

https://www.google.com/search?q=rezsi+utalv%C3%A1ny+elad%C3%B3&oq=rezsi+utalv%C3%A1ny&aqs=chrome.2.69i57j0l5.22455j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8