Hogyan készül? 2018-03-16T17:44:31+00:00
különleges ajándék

Hogyan készül a mozaikkép?

Sokan a mozaikkép készítők közül szívesen eltitkolják a mozaikkép készítésének módját, valamiféle misztikumként beállítva a kép készítését. Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba és megmutatni Önnek, hogy hogyan készítünk mi mozaikképet. Tisztán és érthetően.

Nem érdekünk eltitkolni a módszert, hiszen nem egy ingyenes szoftverbe zúdítjuk bele a képeket, hanem valóban egy „összképet” készítünk több fotóból – az Ön albumából.

Mit jelent az „összkép” – vagy ahogy mi nevezzük a főkép?

A főkép az a fotó, amely nagy méretben kirajzolódik a kis képek közül. Ennek a képnek a kiválasztása kulcskérdés, hiszen egyrészt ez a kép látszik majd elsőként (messziről ez tűnik szembe), másrészt ennek a képnek rendeljük alá a többi munkafolyamatot.

Versenytársainkkal ellentétben mi ingyenesen biztosítunk mintát (akár több fordulóban is!), hogy Ön eldönthesse tetszik-e Önnek a végeredmény. Ha az Ön által választott főkép nem alkalmas az elvárt minőségben való megjelenítésre, akkor javasolni fogjuk egy másik kép kiválasztását.

Mit csinálunk a fotókkal?

Valamennyi képet átalakítjuk 4/3 arányúra, egyesével, manuálisan. Ez azért szükséges, hogy a mozaikot alkotó kis képek is élvezhető minőségűek legyenek, a mozaikképhez közelebb lépve láthatóak és értelmezhetőek maradjanak. Ezzel szemben a tisztán szoftveres mozaikkép készítés során előfordulhat, hogy a kép szereplőiből „eltűnnek” részletek – azaz a méretre vágás során sérül a kép témája. Ezt 100%-ban ki tudjuk küszöbölni a manuális válogatással, illetve szerkesztéssel.

Miért épp ezek a mozaikkép méretei? Lehet ezektől eltérő méretet készíteni?

Elméletileg lehetséges egyedi (a szokásosnál kisebb) méretű mozaikképet készíteni, azonban ezt nem javasoljuk. Tapasztalataink szerint nagyon ritkán rajzolódik ki kisebb mozaikképen a főkép, illetve a komponens képek méretével a „nézhetőségük” is csökken.

Mekkora méretűek lesznek a képek?

A kis képek optimális mérete – melyet hosszas kísérletezés és évtizedes tapasztalataink alapán választottunk – az 1,7 x 1,3 cm. Ilyen méretű kis képekkel egy 100 x 75 cm-es felületen már szépen kirajzolódik a főkép, a mozaikkép elsődleges képe, de a 120 x 90 cm-es méretű kép is bőven elfér a nappali falán – a főkép ezen nagyobb, vagy részletgazdagabb lesz. Küldjön nekünk egy választott főképet, és megmutatjuk Önnek, hogy milyen lesz  Küldjön nekünk egy választott főképet, és megmutatjuk Önnek, hogy milyen lesz mozaikképként – és mindezért még fizetnie sem kell!

Hány darab kép kell egy mozaikképhez?

Egy fentebb említett 100 x 70 cm-es mozaikkép 3600 db 1,5 cm széles kis képből áll. Ez nem jelenti azt, hogy önnek 3600 db különböző képpel kell rendelkeznie ahhoz, hogy egy mozaikképet készíthessünk belőle. Elegendő mindössze 500-600 képet kiválasztani és ezeket ismétlődve felhasználni, egy felületesebb szemlélő ezeket az ismétléseket már észre sem veszi, azonban a főkép már szépen kirajzolható belőlük.

Hogyan „hívják elő” a mozaikképeket?

A mozaikképet egy nagyfelbontású 137 cm széles, nagyformátumú nyomtatóval készítjük – azaz nem előhívjuk; kinyomtatjuk. A nyomtatás hordozója egy – a reklámiparban régóta használt – műanyag, öntapadós fólia, amelyet eredetileg kültéri reklámoknak fejlesztettek ki.

Milyen alapanyagra készítjük el a mozaikképet?

A legtöbb esetben, egy reklámhordozóként alkalmazott fólia alapanyagra nyomtatjuk a mozaikképet, mely funkciójából adódóan UV álló, rendkívül tartós és strapabíró anyag, melyet egy 3 mm vastagságú, rugalmas műanyag lapra ragasztunk fel, mely lehetővé teszi az egyszerű és biztonságos szállítást, valamint a keretezést. Keret nélkül is kellő tartást ad a képnek, amely így akár szeggel is rögzíthető a falra. Felülete egyszerűen, egy szappanos ronggyal tisztítható.

Ezen kívül vászon alapanyagra is el tudjuk készíteni a mozaikképet, digitális technológiával – azaz hasonló minőségben, és határidővel, mint a fóliára nyomtatott mozaikképet. Ebben az esetben a képek mattabbak lesznek (a hordozó anyag tulajdonságai miatt). Ezt a változatot egyszerű fakeretre feszítve adjuk át, ahogyan a vászonképeket egy galériában. Elegáns megoldás.

Mit jelent az ingyenes főkép választás és miben adunk tanácsot?

Küldje el nekünk főképnek kiválasztott képét – esetleg képeket, ha több opció van – és mi díjmentesen készítünk egy „demo” mozaikképet az ön által választott képből, hogy meggyőződhessen róla: jól választott. (Erre vonatkozó garanciánkat ide kattintva olvashatja!)

Amennyiben a választott kép valamilyen oknál fogva nem használható fel főképként a mozaikképben, vagy a minősége nem lesz kifogástalan, úgy javaslatot teszünk, tanácsot adunk a megfelelő főkép kiválasztásához. Néhány tanács elöljáróban:

  • a főkép ne legyen csoportkép, inkább egy-, legfeljebb két-három ember portréja legyen A galériában talál mintákat.
  • a főkép készülhet egy tárgyról is (pl. autó, ház, stb.)
  • a kis képek és a főkép is lehet fekete-fehér
  • a képek beérkezését követően 2 napon belül küldünk mintát, és az elfogadást követően további 3 munkanapot vesz igénybe az elkészítés – ezzel érdemes számolni
  • rendelkezünk képkeretező partnerrel, de ön is kereteztetheti az elkészült képet
Én is szeretnék mozaikképet!